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FOREWORD

'-"This report presents the results of the Department of Defense Lightning
Protection Working Group when tasked to produce a new chapter to DOD 6055.9-STD
(1) on Lightning Protection for DOD Facilities. The Working Group consisted of
the following:

NAME REPRESENTING

Ignacio Cruz, Chairman Department of Defense Explosives Safety Board (DDESB)

Raymond Vaselich Naval Sea Systems Command (NAVSEA)

Eric Livingston Department of Army Readiness Command (DARCOM)

Mike Aimone Air Force Headquarters (AF/LEEEU)

John Eddy Defense Nuclear Agency (DNA)

Scott Dow Defense i.ogistics Agency (DLA)

Anthony Brown Naval Facilities Command (NAVFAC)

Howard Stickley Naval Facilities Command (NAVFAC)

John Gilson Army Corp of Engineers (ACE)

Mitchell Guthrie Naval Surface Weapons Center (NSWC) • j

The author of this paper is Chairman of the National Fire Protection
Association Subcommittee on Lightning Protection for Structures Housing

Explosives. He will discuss this parallei commercial effort during the
presentation; however-ihe text of this pape,. ill bg limited to that of DOD
6055.9-STD, Chapter 7. ,

Referenres 2 through 7 provide some background information utilized
in drafting of the Standard. References 2, 6, and 7 are suggested reading for
those requiring a greater amount of detail on the subject.

The requirements of this Standard,will often be supplemented by additional
requirements from each of the services. References 8 through 11 are samples of
these additional requirements. ,
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DOD 6055.9-STD

LIGHTNING PROTECTION

A. GENERAL

"The National Fire Protection Association Lightning Protection Code (NFPA 78)
and the National Electrical Code (NFPA 70), as supplemented by the requirements
of this Chapter, provide the minimum criteria for the design of lightning
protection systems for facilities involved with development, manufacturing,
testing, handling, storage, maintenance, and demilitarization or disposal of
ammunition and explosives. Military Handbook 419 provides additional guidelines
on surgZ suppression, bonding, and shielding for incoming power, communication,
and instrumentation lines.

B. REQUIRED LIGHTNING PROTECTION

Lightning protection systems identified in section C., below, shall be used
to protect all facilities used for development, manufacturing, testing,
handling, storage, maintenance, and demilitarization or disposal of explosives
in areas with more than 5 thunderstorm days per year. If thunderstorms are
severe, DOD Components may determine it necessary to provide lightning
protection for such facilities even if the number of thunderstorm days per year
is 5 or less. Otherwise, required lightning protection may be omitted for the
following:

"1. Facilities equipped with an adequate lightning warning system (see
section G., below), when operations can be terminated before the incidence of an
electrical storm, all personnel can be evacuated, and the expected damage due to
a lightning strike will not impact seriously the mission of the installation.

2. Facilities where personnel are not expected to sustain injury and at the
same time the resulting economic loss to the structure, its contents, or
surrounding facilities is minimal.

3. Earth-covered magazines used for the storage of ammunition and
explosives in closed containers or in their approved shipping configuration.
The bonding and surge suppression requirements of this Chapter apply for such
magazines.

4. Facilities containing ammunition and explosives or items or systems
incorporating explosive components that cannot be initiated by lightning as
determined by the DOD Component concerned. These facilities and contents must
not be subject to fire in the event of a lightning strike. The bonding and
surge suppression requirements of this Chapter apply for such facilites.

C. PROTECTION SYSTEM DESIGN

Lightning protection systems designend for explosives facilities shall be
based on a 100-foot striking distance arc As shown if Figures 1 and 2. However,
for a Faraday cage this striking distance is not a consideration.

667

-. .o7 .- . . ..-.. . . . . . . . . . . . . . . . . . .". .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .



/•/ I,
/ /\ •"" -:

S/ \...

ia .. - i •

',,,l• "l-"

SI ;-./

/ It

- #~

\ v .*4a/ \
"/

Si'--



*g -

I, -•.-.

' / i O

/ o.0
I-,

I5

¢( • "

669-.

- , ..- "---. -



D. T•PES OF SYSTEMS

There are four types of lightning protection systems acceptable for the
protection of structures housing ammunition And explosives. They are overhead

wires, masts, integral, and Faraday cage lightning protection systems.

1. Overhead Wire System

a. An overhead wire lightning protection system consists of grounded,
elevated horizontal metallic wires stretched between masts surrounding a
structure. Each wire shall be a continuous run of not less than No. I/0 AWO
copper or copper-coated steel cable suspended above the protected structure and
connected to ground rods at each end or to a buried ground ring. The ground
ring is required only if 10 ohms maximum resistance to ground is not readily
attainable with ground rods. The overhead cable shall be supported by masts to
ensure a minimum separation distance of 6 feet from the protected structure
(including any projections), increased by 1 foot for every 10 feet of horizontal.
cable run parallel to the structure greater than 50 feet. The supporting mast
shall be separated at least 6 feet from the structure, increased by 1 foot for
every 10 feet of structure height above 50 feet.

b. An overhead wire lightning protection system will minimize hazardous
side flashes and reduce otherwise necessary bonding when compared to integral
and Faraday type systems. A system of this type is often recommended especially
for structure with perimeters greater than 300 feet.

2. Mast Systems. A mast-type lightning protection system uses masts that
are remote from the structure to provide the primary attachment point of a 4ý0

lightning discharge. The height of the mast shall ensure that the entire
structure is enclosed in a zone of protection. Each mast shall be separated at
least 6 feet from the structure, increased by 1 foot for every 10 feet of
structure height above 50 feet.

3. Integral System. An integral system consists of sharp or blunt grounded
air terminals of 2-feet minimum height configured on the structure. Down
conductors shall be as nearly vertical as possible without unnecessary bends.
Any bend shall be as gradual as possible, have a minimum radius of 8 inches, and
not exceed 90 degrees. Air terminal spacings shall be designed on the 100-foot
striking distance as stated in section C. above, as opposed to the 150-foot
design used in Chapter 3, NFPA 78 (see Figure 2). Adequate bonding is critical

to ensure that side flashes are eliminated. An integral system that is removed
(for example, to permit roofing repair) Chall be retested after reinstallaton.

4. Faraday Cage and Faraday Shield. The optimum scheme for protecting
extremely sensitive operations from all forms of electromagnetic radiation is to
enclose the operations or facility inside a Faraday cage. However, the Faraday
cage is difficult to construct and economically justified only for
"* one-of-a-kind" facilities that are DOD-essential or when extremely sensitive
operations warrant the level of protection it provides. The Faraday cage
affords excellent protection from lightning. Effective lightning protection is
provided in a similar manner by metallic enclosures such as formed by the steel
arch and reinforcing bars of concrete end walls and floors of steel arch '
maaines and the reinforcing steel of' earth-covered magazines constructed if
reinforced concrete.
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E. GROUNDING, BONDING, AND SURGE PROTECTION

1. Grounding. Resistance of 10 ohms or less to ground for a lightning
protection system is the desirred optimum. If 10 ohms resistance cannot be
achieved with ground rods alone, a buried ground ring system is acceptable even
if its resistance exceeds 10 ohms.

2. Bonding. The bonding of metallic bodies is required to ensure that
voltage potentials due to lightning are equal everywhere in the facility. The
resistance of any metal object bonded to the lightning protection system may not
exceed 1 ohm to the grounding system. The material used shall be compatible
with the metallic mass and down conductor to minimize corrosion. NFPA 78 shall
be used as minimum acceptable bonding requirements for DOD facilities. Wires
"and connectors on lightning protection systems shall not be painted. Earth-
covered magazines sh~ll have their metal ventilators (if used), steel doors,
metal door frames, and steel reinforcing bars bonded to the structure's
grounding system. Fences shall have bonds across gates and other
discontinuities and shall be bonded to the lightning protection systemn if they
come within 6 feet of the system. Railroad tracks run within 6 feet of a
structure shall be bonded to the structure's lightning protection system or its
grounding system. The lightning protection system shall be bonded to all
grounding systems of the protected facility.

"3. Surge Protection. A lightning protectiton system for structures housing
sensitive materials shall be designed for surge protection as well as lightning
stroke interception. Nearby flashes will produce electromagnetic pulses that

.-can b coupled into internal and external power, communication, and
instrumentation lines. Consequently, one or more of the following shall be
provided on all incoming metallic power, communication, and instrumentation
lines to reduce transient voltages to a harmless level: lightning arrestors,
surge arrestors, surge protectors, surge suppressors, transient power
suppressors, fiber optic data lines, and isolation transformers. These power
"and communication lines shall enter the facility in shielded cables or in
metallic conduits run underground for at least 50 feet from the structure. In
addition, intrusion detection systems, utility lines (such as water, steam, and
air conditioning) and other metallic lines shall run underground for at least 50
feet from the structure, The use of low-pass filters shall be considered for
added protection on specific critical electronic loads as determined by the
user.

F. TESTING

1. Seven-Month Test. The lightning protection system shall be inspected
visually every 7 months for evidence of corrosion or broken wires or
connections. All necessary repairs shall be made immediately. Transient
suppression networks also shall be inspected visually at 7-month intervals.

2. Fourteen-Month Test. The lightning protection system shall be tested
electrically every 14 months to afford testing of the system during all seasons.
The test shall be conducted in accordance with the appropriate instrument
manufacturer's instructions, by personnel thoroughly familiar with lightning
protectioi systems.

"3. Test equipment. Only those instruments designed specifically for
earth-ground system testing are acceptable. The instrument must be able to
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measure 10 ohms, plus or minus 10 percent, for ground resistance testing and

1 ohm, plus or minus 10 percent, for bonding testing.

4. Records. The most recent test results will be kept on file.

G. LIGHTNING WARNING SYSTEMS

1. Lightning warning systems provide a positive, reliable means of
continuously monitorirng and recording atmospheric voltage gradients and can
detect atmospheric conditions that may produce lightning in the vicinity.
Lightning warning systems that are installed and maintained properly can detect
thunderstorms up to 200 miles away and indicate the direction of approach. This
may mean several hours of warning of an approaching thunderstorm.

2. Installations with lightning warning systems shall establish a specific
criteria for terminating ammunition and explosives operations at the approach of

a thunderstorm. This criteria shall be based on the sensitivity of the
operation involved and the amount of time required to safely terminate the
operations.
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